ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ «РЕАЛІЗАЦІЯ ПОЛОЖЕНЬ УНІФІКОВАНОЇ МЕТОДИКИ НОРМАТИВНОЇ ГРОШОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК»

1 грудня 2021 року відбулося засідання круглого столу «Реалізація положень уніфікованої методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок», організованого кафедрою управління земельними ресурсами та кадастру Державного біотехнологічного університету, за участю представників Національного університету біоресурсів та природокористування, Львівського національного аграрного університету, Західноукраїнського національного університету, Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова, Міжбанківської валютної біржі, ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», ВГО «Спілка землевпорядників України», ВГО «Спілка оцінювачів землі» та представників виробництва. Засідання проходило в онлайн-форматі.

Метою круглого столу було обговорення питань щодо реалізації положень оновленої уніфікованої методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Засідання відкрила завідувач кафедри управління земельними ресурсами та кадастру Державного біотехнологічного університету, д.е.н., професор Ірина Кошкалда.

З вітальним словом до учасників засідання звернувся декан факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування, д.е.н., професор Тарас Євсюков. Він наголосив на необхідності проведення подібних заходів і важливості популяризації спеціальності геодезія та землеустрій. Також до слів привітання і побажання щодо подальшої співпраці приєднався і завідувач кафедри економічної експертизи та землевпорядкування Західноукраїнського національного університету, д.е.н., професор Борис Язлюк.

З доповіддю виступила к.е.н., доцент кафедри управління земельними ресурсами та кадастру Державного біотехнологічного університету Тетяна Анопрієнко, яка розкрила основні положення нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Також на засіданні виступили провідні експерти в сфері оцінки землі.

Завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування, член-кореспондент НААН України, д.е.н., професор Андрій Мартин, як фахівець із багаторічним досвідом виступив із доповіддю, в якій відповів на питання навіщо оновлювати методику та обґрунтував основні її засади.

Голова Всеукраїнської ГО «Спілка землевпорядників України», член-кореспондент НААН України, д.е.н., професор Антон Третяк зосередив увагу на перевагах і недоліках нової методики.

Заступник директора з наукової роботи, начальник центру геоінформаційних систем ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М.Білоконя», д.г.н., професор Юрій Палеха ознайомив учасників засідання із платформою GeoPortalUa–геоінформаційний ресурс, який об’єднує профільні геопортали і є джерелом геоданих на території України.

Керівник Київського обласного осередку ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», заступник генерального директора ТОВ «Лідер Плюс»Ірина Полтавець, у своїй доповіді на тему: «Практичні аспекти складання технічної документації нормативної грошової оцінки земель за новою методикою» висвітлила питання взаємодії виконавців робіт із замовниками та особливості закупівлі послуг із нормативної грошової оцінки земель громадами.

В обговоренні прийняли участь: д.е.н., професор кафедри земельного кадастру Львівського національного аграрного університету Олександра Ковалишин та д.т.н., професор кафедри економічної експертизи та землевпорядкування Західноукраїнського національного університету Ігор Перович.

Варто відмітити, що у процесі засідання круглого столу учасники прийшли до висновків, що, по-перше, для отримання об’єктивної вартості земель в межах територіальної громади необхідно проводити оцінку одночасно всієї її території, не зважаючи на те, що методика дозволяє проводити оцінку окремих частин та ділянок; по-друге, було відмічено недостатню урегульованість механізму розрахунку коефіцієнта, який характеризує зональні фактори місця розташування земельної ділянки (Км4).

Крім того, після жвавої дискусії було запропоновано подальше проведення засідань круглих столів спільно з представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, фахівцями з оцінки землі та землеустрою, науковцями та здобувачами вищих навчальних закладів. Також за результатами засідання круглого столу було сформульовано резолюцію, яка містила зазначені висновки, яка була одноголосно схвалена всіма учасниками.