Відбулася Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Актуальні проблеми та перспективи розвитку агропродовольчої сфери, індустрії гостинності та торгівлі»













02 листопада 2022 року на базі факультету управління торговельно-підприємницькою та митною діяльністю Державного біотехнологічного університету проведено Міжнародну науково-практичну інтернет-конференцію «Актуальні проблеми та перспективи розвитку агропродовольчої сфери, індустрії гостинності та торгівлі».

Співорганізаторами даного заходу виступили: Міністерство освіти і науки України, Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Krakow University of Economics (Польща), Rezekne Academy of Technology (Латвія), Istanbul Aydin University (Туреччина), Mukhtar Auezov South Kazakhstan State University (Казахстан), Azerbaijan University of Cooperation (Азербайджан).

Зважаючи на вимоги безпеки та воєнний стан в Україні конференція була проведена з використанням онлайн платформи GoogleMeet.

Пленарне засідання урочисто відкрив проректор з наукової роботи ДБТУ, доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України Валерій МИХАЙЛОВ, який відзначив стратегічну важливість даного заходу для розвитку науки в сучасних умовах та проінформував про проведену організаційну роботу.

Учасники конференції: понад 200 провідних науковців, аспірантів та студентів з 59 закладів вищої освіти, наукових установ і організацій із Польщі (м. Краків, м. Варшава, м. Домброва-Гурнича), Казахстану (м. Шимкент, м. Тараз), Австрії (м. Відень), Туреччини (м. Стамбул), Азербайджану (м. Баку), Латвії (м. Резекне), обласних центрів та міст України (Харків, Київ, Одеса, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Херсон, Донецьк, Чернігів, Хмельницький, Рівне, Полтава, Суми, Краматорськ, Біла Церква, Миколаїв, Кропивницький, Бережани, Валки, Лозова), які проводять дослідження у сферах підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, гостинності, туризму, маркетингу, маркетингових комунікацій, рекламного менеджменту.

З привітальними словами до учасників конференції виступили виконуючий обов’язки ректора ДБТУ, кандидат технічних наук Андрій КУДРЯШОВ, голова Ради молодих вчених при Харківській обласній військовій адміністрації, доктор економічних наук, професор Олександра МАНДИЧ, заступник декана факультету управління торговельно-підприємницькою та митою діяльністю ДБТУ, кандидат технічних наук, доцент Наталія ПЕНКІНА. До привітань приєднався проректор з науково-педагогічної роботи ДБТУ, кандидат технічних наук, доцент Максим СЕРІК.

З науковими доповідями на пленарному засіданні виступили: професор Віденського університету природних ресурсів і наук про життя (BOKU) Rainer HAAS (Австрія) разом з доцентом кафедри маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом ДБТУ Марією МИХАЙЛОВОЮ; професор Резекненської академії технологій Iluta ARBIDANE (Латвія) разом з доцентом кафедри торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи ДБТУ Галиною СИНИЦИНОЮ; від імені професора Краківського економічного університету (Польща) Jan W. WIKTOR завідувач кафедри маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом ДБТУ професор Наталя САВИЦЬКА; завідувач кафедри туризму ДБТУ доцент Сергій КАЛІНІЧЕНКО разом з професором з Донецького державного університету внутрішніх справ Тетяною КОЛЄСНІК. Також заслухано доповідь представника бізнесу, фахівця-практика Володимира СОБОЛЄВА, кандидата економічних наук, маркетинг-директора ПБГ «Ковальська» (м. Київ). Спікери конференції акцентувались на основних тенденціях, проблемах та перспективах подальшого розвитку сфер підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, гостинності, туризму, маркетингу, маркетингових комунікацій та рекламного менеджменту в нових умовах кризи, спричиненою воєнним конфліктом.

Завершили пленарне засідання проректор з науково-педагогічної роботи ДБТУ Максим СЕРІК та проректор з наукової роботи ДБТУ Валерій МИХАЙЛОВ, які підвели підсумки та відмітили високий рівень підготовки доповідей й актуальність обраних тем досліджень, а також важливість проведення даного заходу для науковців у сучасних умовах.

Після пленарного засідання конференція продовжила свою роботу за такими секціями:

  1. Інноваційне підприємництво в аграрній сфері, індустрії гостинності та торгівлі (модератор – доцент Ольга ХЛОПОНІНА-ГНАТЕНКО)
  2. Сучасні трансформації маркетингу: виклики та можливості (модератор – доцент Еліна ПАХУЧА)
  3. Сучасні тенденції розвитку індустрії туризму в умовах глобалізації та крос-культурної комунікації (модератор – доцент Вікторія ХУДАВЕРДІЄВА)
  4. Стратегія розвитку готельно-ресторанного бізнесу в умовах інтеграційних процесів (модератор – доцент Олена СКИРДА)
  5. Якість і безпечність харчових продуктів і непродовольчих товарів, експертні дослідження (модератор – доцент Євгенія СОКОЛОВА)

Учасниками секцій були доктори наук і професори, кандидати наук і доценти, викладачі, аспіранти, студенти освітніх ступенів бакалавр та магістр, представники бізнесу, фахівці-практики, представники органів державного і місцевого самоврядування, громадських організацій. На секційних засіданнях виступили чисельні учасники конференції з доповідями та презентаціями, які характеризувалися науковою обґрунтованістю викладеної інформації, дослідницьким характером та свідчили про активну участь аспірантів та студентів у проведенні наукових досліджень. У доповідях надано оцінку шкоди та збитків, завданих збройною агресією російської федерації підприємництву, торгівлі, гостинності, туризму, маркетинговим комунікаціям та рекламному менеджменту. Охарактеризовано стратегічні шляхи розбудови вітчизняного конкурентоспроможного підприємництва, торгівлі, гостинності, туризму, маркетингу та рекламного менеджменту в нових умовах кризи. Надано пропозиції щодо напрямів підняття рівня якості вищезазначених вітчизняних сфер до європейських стандартів, прискорення їх розвитку.

Під час підведення підсумків конференції організатори та учасники засвідчили високий науково-практичний рівень доповідей. Заступник декана факультету управління торговельно-підприємницькою та митою діяльністю Наталія ПЕНКІНА відмітила, що представлені у доповідях матеріали свідчать про високий науковий рівень інтернет-конференції, міцні зв’язки між ЗВО, розширення співпраці між наукою і виробництвом, взаємне збагачення різних за напрямами досліджень провідних наукових шкіл. Голова Ради молодих вчених при Харківській обласній військовій адміністрації Олександра МАНДИЧ відмітила високий рівень активності молодих учених та студентського наукового товариства та закликала не знижати активності й прийняти участь у низці заходів та публікацій, які пропонуються Радою молодих вчених при Харківській обласній військовій адміністрації. Проректор з наукової роботи ДБТУ Валерій МИХАЙЛОВ відмітив, що всі дослідження мають чітко виражений практичний характер і знаходять попит на виробництві, а також відзначив важливість інтеграції наукових досліджень у міжнародний та європейський простір, що дозволить розширити можливості для проведення досліджень та отримання додаткових джерел фінансування.

Оргкомітет конференції висловив подяку усім учасникам і гостям конференції за наполегливу працю, активну участь, ентузіазм, увагу до конференції та побажав сміливих креативних ідей та їх реалізації на теренах освітянської та наукової діяльності.