22 вересня 2022 року в університеті відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет конференція










у Державному біотехнологічному університеті 22 вересня 2022 року відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет конференція «Селекційні аспекти збереження та поліпшення генофонду тварин України», у якій узяли участь викладачі, наукові співробітники та аспіранти Державного біотехнологічного університету, Миколаївського національного аграрного університету, Полтавської державної аграрної академії, Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Інституту тваринництва НААН України, Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України, Державної дослідної станції птахівництва НААН України, Дергачівської кінно-спортивної дитячо-юнацької школи, фахівці з племзаводів і агрофірм.

Відкрив науково-практичну інтернет конференцію в.о. ректора Державного біотехнологічного університету, кандидат технічних наук Кудряшов Андрій Ігорович, який побажав усім плідної роботи.

Потім в онлайн-режимі привітав учасників конференції доктор біологічних наук, професор, президент Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова Кунах Віктор Анатолійович.

Пленарне засідання конференції було успішно проведене під керівництвом проректора з наукової роботи ДБТУ, доктора технічних наук, професора Михайлова Валерія Михайловича і членів оргкомітету: доктора с.-г. наук, професора Хохлова Анатолія Михайловича і канд. вет. наук, доцента Шевченко Оксани Борисівни.

Із доповіддю на тему «Збереження генофонду порід і популяцій рідких і зникаючих видів ссавців при використанні сучасних біотехнологічних методів відтворення і селекції тварин» виступив доктор с.-г. наук, професор кафедри генетики розведення та селекції технологій в тваринництві Хохлов А.М. (колективна доповідь за участю канд. вет. наук, доцента, зав. кафедри генетики, розведення та селекційних технологій в тваринництві ДБТУ Шевченко О.Б.; канд. с.-г. наук, доцента кафедри генетики, розведення та селекційних технологій в тваринництві ДБТУ Гончарової І.І.; канд. с.-г. наук, старшого викладача кафедри генетики, розведення та селекційних технологій в тваринництві ДБТУ Федяєвої А.С.). У роботі автори проаналізували породоутворювання як у нашій державі, так і за кордоном, висловили небезпеку від глобалізації окремих порід великої рогатої худоби (наприклад: голштинська порода американо-канадського походження), що поглинає вітчизняні породи, зменшує генетичне різноманіття, веде до широкомасштабного інбридування, що може призвести до появи спадкових захворювань.

Доктор с.-г. наук, професор, академік НААН, завідувач кафедри біотехнології та молекулярної біології ДБТУ Безуглий Микола Дмитрович виступив із доповіддю на тему «ДНК-маркери і селекції сільськогосподарських тварин», що дозволяє оцінювати і використовувати геноми тварин і якість продукції, насамперед молока і м’яса.

Доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН, завідувач кафедри генетики, розведення та біотехнологій тварин НУБіП Рубан Сергій Юрійович виступив із доповіддю «Особливості введення молочного скотарства в України», де запропонував використання сучасних методів селекції, які приведуть до збереження і покращення якості молочної продукції.

Директор Інституту тваринництва НААН України, доктор с.-г. наук Ткачова Ірина Володимирівна у своїй доповіді «Методичне забезпечення збереження та поліпшення генофондних ресурсів у конярстві» дала об’єктивну оцінку розвитку галузі «Конярство», зазначила методичні та практичні розробки збереження й поліпшення.

На конференції виступили досвідчені й авторитетні вчені-селекціонери з Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України. Директор Інституту свинарства, доктор с.-г. наук Церенюк Олександр Миколайович дав рекомендації для практичного використання «Особливості ведення селекційно-племінної роботи у свинарстві під час воєнного стану».

Доктор с.-г. наук, професор, академік Рибалко Валентин Павлович, як автор породи, виступив із доповіддю «Червона білопоясна м’ясна порода свиней і шляхи та перспективи їх подальшого розведення».

Учений-селекціонер, доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН України, головний співробітник Інституту свинарства Березовський Микола Давидович виступив із доповіддю «Термінальні кнури при гібридизації свиней».

Велику зацікавленість викликали доповідь доктора с.-г. наук Почерняєва Костянтина Федоровича «Використання молекулярно-генетичного мітохондріального методу оцінки продуктивності в селекції тварин» і доповідь доктора с.-г. наук Ващенка Павла Анатолійовича (у співавторстві з Цебенко В.Г.) та тему «Відновлення миргородської породи свиней при використанні сучасних методів селекції».

Директор державної дослідної станції птахівництва НААН України, доктор с.-г. наук Катеринич Олег Олександрович на високому професійному рівні провів презентацію на тему «Сучасний стан та світові тенденції збереження та раціонального використання генофонду птиці».

Професор кафедри технології переробки та якості продукції тваринництва ДБТУ Прудніков Василь Григорович (у співавторстві з Колісник О.І. та Дидикіною А.І.) зробив важливу доповідь на тему «Збереження генофонду абердин-ангуської м’ясної худоби і її вплив на розвиток м’ясного скотарства».

Доктор с.-г. наук, професор Помітун Іван Андрійович присвятив свою доповідь важливій для держави темі «Стан та перспективи розвитку вівчарства і козівництва в Україні».

Декан факультету біотехнологій ДБТУ, професор Щербак Олена Валентинівна виступила з актуальною доповіддю «Використання біотехнологічних методів у селекції сільськогосподарських тварин».

Серед матеріалів конференції викликають велику зацікавленість дослідження науковців Данілової Тетяни Миколаївни, Гончарової Ірини Миколаївни, Лисенко Ганни Леонідівни, Криворучка Юрія Івановича, Шевченко Оксани Борисівни, Петрушка Миколи Петровича, Федяєвої Анни Сергіївни та ін.

У заключному слові до учасників інтернет-конференції звернувся голова оргкомітету конференції, проректор з наукової роботи ДБТУ, доктор технічних наук, професор Михайлов Валерій Михайлович, яким були підведені підсумки роботи конференції та висловлена щира вдячність за важливу і плідну роботу.